0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Je suis Axis

blogi.szafa.pl/ /axis

lis. 10

Piątkowe pichcenie

dodane przez: axis dn. 10-11-2012 r.

Piątek to dla mnie najlepszy dzień tygodnia. Po pierwsze upragniony koniec pracy, a po drugie (najważniejsze) rozpoczynam proces ulepszania moich kuchennych umiejętności:)
Wczoraj zgodnie z domowym terminarzem, zabrałam się za pichcenie. Tym razem padło na pieczeń. Przepis standardowo znalazłam buszując w internecie. Szczerze polecam blog kuchniaalex. Myśle że każdy znajdzie tam coś dla siebie:)

10x.jpg
Składniki:

- 2 kg surowego chudego boczku (można także wziąć 1,5 kg boczku i 0,5 kg łopatki lub karkówki) - 3 ząbki czosnku (ja dałam znacznie więcej)
- 1 szklanka mleka- kilka dużych pieczarek- cebula - pęczek natki pietruszki- 1 łyżka duża Vegety- sól, pieprz do smaku
Składniki troche modyfikowałam wg swojego uznania. Dodałam pieczarki bo tak je uwielbiam że pewnie za jakis czas pojawią sie w jakimś jabłeczniku:P
Sposób przygotowania:
1x.jpg
1. Boczek skręcić przez maszynkę do mięsa przez sitko o mniejszych oczkach (tak jak do mięsa mielonego).
2x.jpg
2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę posiekać.3. Czosnek i natkę zmielić przez maszynkę razem z mięsem . 4. Pieczarki umyć, pokroić tak, aby zmieściły się do maszynki (to samo zrobic z cebulą) - zmielić.
3x.jpg
 5. Do zmielonego mięsa dodać 1 łyżkę vegety, 1 szklankę mleka, sól i pieprz do smaku. Mięso dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
%C5%82yzeczka.gif
5x.jpg  6. Keksówkę wyłożyć folią aluminiową. Do foremki włożyć mięso. "Uklepać". Przykryć folią.

5.jpg 7. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 1,5 godz. Pod koniec folię należy zdjąć.
6x.jpg 8. Po upieczeniu w blaszce będzie sporo wytopionego tłuszczu. Należy go odlać.Można też wykorzystać go do innych dań:)7x.jpg 9.Po odlaniu tłuszczu boczek wsadzamy ponownie do piekarnika - aby zarumienić "górę".
8x.jpg
9x.jpg
DSC03450x.jpg
10x.jpgNa kanapki - idealny!
Smacznego:)!!

wpis edytowany 2012-11-10 o godz. 17:13:12

Brak

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Je suis Axis

Prowadzony przez:
axis

Axis czyli kolejna szafowiczka ktora wzięła się za prowadzenie bloga. Pasja fotografowania wszystkiego i wszędzie, zakrapiana odrobiną własnego stylu będzie poddawana ciągłej ocenie innych blogerek.

O mnie

axis

Na szafie od: 02-09-2009

Obserwuj

;)

Obserwują blog

Nikt jeszcze nie obserwuje tego bloga

Soon...

  Niebawem będzie...

Stylepit.pl

Nigdy nie...

Hello September!

Wrzesień zawitał do...

Time for Mohito

Czasami tak w życiu...

Sobota w Kukaniu -...

Tak jak obiecałam,...

Brak komentarzy

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0