0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Dobra Kaloria

blogi.szafa.pl/ /anaaa22

sty. 26

Tarta "chłopska" z boczkiem

dodane przez: anaaa22 dn. 26-01-2013 r.
Tarta "chłopska" z boczkiem

Tarta po chłopsku, tak ją nazwałam :) Taka, którą mogę spokojnie przyrządzać, gdy odwiedza mnie mój tata, dla którego obiad to kotlet+ziemniaki :)

Składniki na formę 28cm:

opakowanie (275g) ciasta francuskiego

3 ziemniaki (ugotowane)

300g boczku (pokrojone na kawąłeczki)

2 jaja i 150g śmietany do zup (gęstej)

3 pomidory (obrane i pokrojone w plastry)

2 cebule (pokrojone w piórka)

pęczek koperku, sól, pieprz, masło, mielona papryka (ostra i słodka)

Sposób przygotowania:

Formę do tarty wykleić ciastem francuskim, obciążyć (np. grochem) i podpiec w 200stopniach przez 10 minut. W tym czasie gotujemy ziemniaki, odcedzamy je, dodajemy łyżkę masła i ugniatamy na puree. Lekko ostudzamy i dodajemy rozbełtane jaja, śmietanę i posiekany koperek. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i cebulę i podsmażamy kilka minut. Doprawiamy pieprze, oraz papryką. Gdy cebula się zesłoci a boczek usmaży wrzucamy wszystko do ziemniaczanego puree i mieszamy.

Na podpieczone ciasto wlewamy masę, wygładzamy, układamy plastry lub cząstki pomidorów i zapiekamy w 170stopniach przez około 20 minut (aż masa się zetnie). Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzamy. Smacznego.

UWAGA - tartę można przygotować też na kruchym spodzie. Można też posypać żółtym serem (ja tak zrobiłam - specjalnie dla taty :)

wpis edytowany 2013-01-26 o godz. 21:15:36

tarta, ciasto francuskie, cebula, boczek, pomidor,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


gaagaga

gaagaga napisała:

dodane: 17-03-2013 03:45

to ja pomieszałam nazwy, frittaty jestem ciekawa z patelni samej właśnie.. :) wytrawnie czy słodko..? lubię i tak i tak ;) ale jeśli możesz pisz wersję wytrawną, a kombinacje już pewnie zajdą w kuchni, bo tam improwizacja najlepszym doradcą ;]
 

D-Rut

D-Rut napisała:

dodane: 27-01-2013 01:59

Chętnie zerknę na tę tartę z patelni :I
 

anaaa22
Zobacz blog

anaaa22 napisała:

dodane: 26-01-2013 23:58

@gaagaga - nie ma problemu :) tylko w przypadku tarty tatin robi się ją w patelni, ale później patelnię wkłada się do piekarnia (a tu była mowa, jak zrobić żeby nie uży piekarnika ;p) Przepis załącżę w tygodniu, obiecuję. Wolisz na słodko czy wytrawną?
 

gunia88

gunia88 napisała:

dodane: 26-01-2013 23:53

;) o fritacie slyszalam - troche mi sie z omletem na wypasie kojarzy;)
 

gaagaga

gaagaga napisała:

dodane: 26-01-2013 23:30

ja poproszę o taki przepis na tartę tatin robioną w patelni :)
 

anaaa22
Zobacz blog

anaaa22 napisała:

dodane: 26-01-2013 23:14

@matra - zapiekanki z ziemniakami też bardzo lubię, wolę je niż te z makaronem :)
 

anaaa22
Zobacz blog

anaaa22 napisała:

dodane: 26-01-2013 23:13

Tak na prawdę moja tarta z patelni fachowo nazywa się "frittata" :) jeśli nie mamy piekarnika a chcemy mieć szybko smaczne danie z patelni to frittata jest idealna. Mam na nią wiele przepisów, robi się ją bez dodawania ciasta francuskiego bądź kruchego, podsmaża się samo nadzienie z masą jajeczną i gotowe :) wrzucę coś za chwilę na bloga, a gdy zrobię w tygodniu to dołożę zdjęcia :)
 

gunia88

gunia88 napisała:

dodane: 26-01-2013 22:44

ja proszę przepis na tarte na patelni... ;)
 

gunia88

gunia88 napisała:

dodane: 26-01-2013 22:43

mmmmmmmmmmmm!
 

matra
Zobacz blog

matra napisała:

dodane: 26-01-2013 22:40

Ja robiłam podobnie, tylko bez ciasta francuskiego. Ziemniaki gotuję ok 10 minut, potem kroję na plastry szerokości 1-1,5cm i przekładam je warstwami na przemian z jakimś mięsem/wędliną/kiełbasą etc, całość zalać też śmietaną z jakiem + przyprawy, ser na górę i do piekarnika - w naczyniu żaroodpornym [;
 

anaaa22
Zobacz blog

anaaa22 napisała:

dodane: 26-01-2013 22:24

@D-Rut
podać Ci przepis na tartę tatin z różnymi dodatkami robioną w patelni? :)
 

D-Rut

D-Rut napisała:

dodane: 26-01-2013 21:33

Brzmi pysznie, wygląda tak samo. Zazdroszczę. Szkoda, że jestem beztalenciem kulinarnym i nawet piekarnika nie mam :I Choć może to i lepiej, bo uwielbiam takie zarełko, co nie wróży mi XXS :I
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Dobra Kaloria

Prowadzony przez:
anaaa22

To nie tylko blog kulinarny. To też kawałek mojego życia. Pokazuję przepisy proste i szybkie oraz te, które wymagają zaangażowania i inwencji. Pokazuję to, co gotuję pierwszy raz i to, co mogę ugotować z zamkniętymi oczami. Pokazuję to, co smakuje mnie i moim najbliższym...

O mnie

anaaa22

Na szafie od: 28-11-2011

Obserwuj

Uwielbiam nietypowe, wyraziste smaki, intensywne aromaty, kolorowe potrawy i ciekawe desery. Choć mam też w sobie trochę tradycjonalistki - kocham pierogi i czekoladę :)

Obserwują blog
kasienka_89
sssonia
aska77
roksana88
polariss
nataliad6
karenmuse
a_n_n_aa_n_n_a
Zuosnica
soluseak
Hudzia
bl0ndie
czerwone
sylwiaMetro88
loreczka
19martad87
pizmak13
oleczka777
jjcabc
pauliskap
DidYouKnow
misswikusia
nata93
hennes
yoksa1
sylwusia01
Pssotkaa
myszshop
frida_aa
bobo1706
juzia0525
ivaa15
young_lust
Smaajl
aanitaaa
Sunsetka
Jane19
Upstream
emilienne
ExitUtopia
tickle_your_fancy
miiszel
ziarnaCzasu
23-03-2011
Scathach
ellieellie
moniakwiatek86
shinobii
jojcia
wredna16
ojWM
truskaweczka89
Johanna21xxx
abcd2511
gabriella_0305
zuzka08
qvciorka
_madzialenka_
lukasiclaudia
leguminka83
bianq7
Minnie_24
sunset-89
Anastazja30
QueenOfCoffee
tyler-the-creator
Amelia_25
docelu
niebajka
mint1
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0