0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Dobra Kaloria

blogi.szafa.pl/ /anaaa22

gru. 23

Makowiec na kruchym spodzie

dodane przez: anaaa22 dn. 23-12-2012 r.
Makowiec na kruchym spodzie

Ponieważ obawiam się ciasta drożdżowego (co rok ten sam problem na święta ;), robię makowca na spodzie kruchym. Poniżej przedstawiam najprostszą jego wersję, z użyciem gotowej masy makowej. Ja co prawda robię sama masę, mogę wrzucić przepis, jeśli ktoś sobie życzy :) Spód kruchy to ten najbardziej klasyczny, w proporcjach 3:2:1.

Składniki na blachę 20x30cm (standardowa prostokątna)

Spód i kratka do góry: 300g mąki pszennej, 200g zimnego masła, 100g cukru pudru, 2 żółtka

Nadzienie: 1800g masy makowej (2 puszki lub własna domowa masa), 200g orzechów włoskich, 200g rodzynek, 150g skórki z cytryny (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia:

Mąkę i cukier puder wysypujemy na stolnicę, wrzucamy masło i siekamy nożem na malutkie kawałki. Wbijamy dwa żółtka (białka zostawić na lukier) i szybko zagniatamy ciasto na gładką kulę. Dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Gotową masę makową odsączamy na sitku (te z puszki mają to do siebie, że są zbyt wilgotne), dodajemy do niej posiekane orzechy włoskie, rodzynki, skórkę pomarańczową i inne bakalie (morele, daktyle, migdały itp). Dokładnie mieszamy.

Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 0,5 cm i wykładamy na spód blachy. Robimy dziurki widelcem i podpiekamy 15 minut w 180stopniach. Wyjmujemy i układamy na spodzie masę makową, wygładzamy łyżką. z Drugiej części ciasta robimy paski szerokości ok. 2cm i układamy je w kratkę. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 25 minut.

Gdy ciasto ostygnie możemy udekorować lukrem (2 białka + cukier puder do otrzymania pożądanej gęstości).

Wesołych Świąt

makowiec, ciasto kruche, bakalie,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


kasiulekasiek

kasiulekasiek napisała:

dodane: 24-12-2012 11:29

nbbo nie jestes sama ja tez do 15 w pracy ;)
 

nbbo

Moderatorka
blogów

Zobacz blog

nbbo napisała:

dodane: 24-12-2012 11:24

wszystkie pieką, a ja.. w pracy:)
 

anaaa22
Zobacz blog

anaaa22 napisała:

dodane: 24-12-2012 09:09

landi - to leć do kuchni i za godzinę makowiec gotowy :)
 

landi

landi napisała:

dodane: 23-12-2012 22:53

jeeej, omnomnom , narobilas mi tylko smaka, a u mnie takich pysznosci nie ma :( ;D
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Dobra Kaloria

Prowadzony przez:
anaaa22

To nie tylko blog kulinarny. To też kawałek mojego życia. Pokazuję przepisy proste i szybkie oraz te, które wymagają zaangażowania i inwencji. Pokazuję to, co gotuję pierwszy raz i to, co mogę ugotować z zamkniętymi oczami. Pokazuję to, co smakuje mnie i moim najbliższym...

O mnie

anaaa22

Na szafie od: 28-11-2011

Obserwuj

Uwielbiam nietypowe, wyraziste smaki, intensywne aromaty, kolorowe potrawy i ciekawe desery. Choć mam też w sobie trochę tradycjonalistki - kocham pierogi i czekoladę :)

Obserwują blog
kasienka_89
sssonia
aska77
roksana88
polariss
nataliad6
karenmuse
a_n_n_aa_n_n_a
Zuosnica
soluseak
Hudzia
bl0ndie
czerwone
sylwiaMetro88
loreczka
19martad87
pizmak13
oleczka777
jjcabc
pauliskap
DidYouKnow
misswikusia
nata93
hennes
yoksa1
sylwusia01
Pssotkaa
myszshop
frida_aa
bobo1706
juzia0525
ivaa15
young_lust
Smaajl
aanitaaa
Sunsetka
Jane19
Upstream
emilienne
ExitUtopia
tickle_your_fancy
miiszel
ziarnaCzasu
23-03-2011
Scathach
ellieellie
moniakwiatek86
shinobii
jojcia
wredna16
ojWM
truskaweczka89
Johanna21xxx
abcd2511
gabriella_0305
zuzka08
qvciorka
_madzialenka_
lukasiclaudia
leguminka83
bianq7
Minnie_24
sunset-89
Anastazja30
QueenOfCoffee
tyler-the-creator
Amelia_25
docelu
niebajka
mint1
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
1