0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Dobra Kaloria

blogi.szafa.pl/ /anaaa22

lis. 24

Makaron ryżowy po tajsku

dodane przez: anaaa22 dn. 24-11-2012 r.
Makaron ryżowy po tajsku

Obiad szybki i łatwy, o charakterystycznym dla tajskich dań smaku i aromacie. Pachnie świeżo i pikantnie :)

Składniki dla dwóch osób:

100g makaronu ryżowego (najlepiej 1mm, vermicelli)

10-15 krewetek (jak największe, obrane ze skorupy)

1 mała cukinia (pokrojona w półtalarki)

1 cebula dymka (cebula pokrojona w pióra, jej szczypior posiekany)

2 ząbki czosnku (posiekane)

1 limonka

150g kiełków fasoli

3 papryczki chilli (posiekane razem z pestkami)

garść kolendry świeżej

marynata do krewetek: 2 łyżki sosu rybnego, sok z 1 limonki, 3 łyżki sosu sojowego, chilli mielone, łyżka octu ryżowego, łyżeczka cukru trzcinowego, olej orzechowy + opcjonalnie garść prażonych orzechów ziemnych

Sposób przyrządzenia:

Do miseczki wlewamy sos rybny, sok z limonki, sos sojowy, ocet, cukier i szczyptę chilli. Mieszamy i w takiej marynacie trzymamy krewetki min. godzinę. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy na bok.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju orzechowego, wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę chilli. Po minucie dodajemy cukinię i smażymy kilka minut. Odsuwamy warzywa na bok i wrzucamy krewetki razem z marynatą. Obsmażamy je po dwie minuty z każdej strony. Wrzucamy kiełki, szczypior i posiekaną kolendrę. Na koniec dodajemy makaron i uprażone orzechy (jesli używamy). Dokładnie mieszamy.

Podajemy od razu. Najlepiej smakuje, gdy jemy pałeczkami :)

makaron ryżowy, krewetki, danie z woka, cukinia,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


barbasia330

barbasia330 napisała:

dodane: 24-11-2012 19:42

Uwielbiam makaron ryzowy, krewety i cukinie!! Pysznosci musze mchnac to polaczenie.
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Dobra Kaloria

Prowadzony przez:
anaaa22

To nie tylko blog kulinarny. To też kawałek mojego życia. Pokazuję przepisy proste i szybkie oraz te, które wymagają zaangażowania i inwencji. Pokazuję to, co gotuję pierwszy raz i to, co mogę ugotować z zamkniętymi oczami. Pokazuję to, co smakuje mnie i moim najbliższym...

O mnie

anaaa22

Na szafie od: 28-11-2011

Obserwuj

Uwielbiam nietypowe, wyraziste smaki, intensywne aromaty, kolorowe potrawy i ciekawe desery. Choć mam też w sobie trochę tradycjonalistki - kocham pierogi i czekoladę :)

Obserwują blog
kasienka_89
sssonia
aska77
roksana88
polariss
nataliad6
karenmuse
a_n_n_aa_n_n_a
Zuosnica
soluseak
Hudzia
bl0ndie
czerwone
sylwiaMetro88
loreczka
19martad87
pizmak13
oleczka777
jjcabc
pauliskap
DidYouKnow
misswikusia
nata93
hennes
yoksa1
sylwusia01
Pssotkaa
myszshop
frida_aa
bobo1706
juzia0525
ivaa15
young_lust
Smaajl
aanitaaa
Sunsetka
Jane19
Upstream
emilienne
ExitUtopia
tickle_your_fancy
miiszel
ziarnaCzasu
23-03-2011
Scathach
ellieellie
moniakwiatek86
shinobii
jojcia
wredna16
ojWM
truskaweczka89
Johanna21xxx
abcd2511
gabriella_0305
zuzka08
qvciorka
_madzialenka_
lukasiclaudia
leguminka83
bianq7
Minnie_24
sunset-89
Anastazja30
QueenOfCoffee
tyler-the-creator
Amelia_25
docelu
niebajka
mint1
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
2