0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Dobra Kaloria

blogi.szafa.pl/ /anaaa22

sie. 30

Tajska zupa z krewetkami

dodane przez: anaaa22 dn. 30-08-2012 r.
Tajska zupa z krewetkami

Kiedy pierwszy raz podano mi tę zupę w tajskiej knajpie zastanawiałam się, czy to w ogóle będzie smaczne... Kolor mleczny, limonka na górze i dużo zieleniny... Ale już sam zapach mnie oczarował, a potem zjadłam ją całą do ostatniej łyżki.

Dziś przedstawiam moją wersję tej zupki - składniki można kupić praktycznie w każdym dużym markecie (ja kupowałam w tesco)

Dla 2-3 osób:

15 krewetek Tiger (oczyszczone i obrane)

100g makaronu ryżowego

pół papryki czerwonej

200g kiełków fasoli

150g pędów bambusa (te w zalewie są bardziej kruche - lepsze)

1 marchewka

kawałek (około 5 cm) pora

mała czerwona cebula

3 ząbki czosnku

mała puszka (160g) mleka kokosowego

kawałek korzenia imbiru

1 limonka

zielona pasta curry, sos rybny, chilli mielone, 1 kostka rosołowa, szczypiorek, dużo świeżej kolendry

Przygotowanie:

Krewetki marynujemy około godziny w dwóch łyżkach sosu rybnego, szczypcie chilli i soku z limonki. W tym czasie gotujemy makaron ryżowy wg instrukcji na opakowaniu (3 minuty w gorącej wodzie). Cebulę, paprykę i marchewkę kroimy w cienkie paseczki, czosnek i por w cienkie plasterki.

Do woka lub garnka wlewamy trochę oliwy, wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy chwilkę, dodajemy starty kawałek imbiru na drobnej tarce. Po minucie wrzucamy krewetki i smażymy dwie minuty. Dalej wrzucamy marchewkę, paprykę, pędy bambusa. Zalewamy to szklanką rosołu (z kostki). Po chwili dorzucamy por i kiełki, wlewamy całą puszkę mleka kokosowego i sok z połowy limonki. Gdy zupa zacznie wrzeć zmniejszamy ogień na minimum i dokładamy cały makaron ryżowy.

Teraz tylko wykładamy wszystko do miseczki, na wierzch układamy świeżą kolendrę i szczypiorek a na samej górze układamy ćwiartkę limonki. Smacznego.

 

makaron ryżowy, krewetki, zupa, tajska, kiełki, mleko kokosowe,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


anaaa22
Zobacz blog

anaaa22 napisała:

dodane: 30-08-2012 22:54

Czuć w niej wszystko - słodycz mleka, świeżość kolendry i imbiru. Jest pikantna, ale przepyszna :)
 

niawka
Zobacz blog

niawka napisała:

dodane: 30-08-2012 22:07

brzmi smakowicie, a czuć smak czy wypala dziuba?
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Dobra Kaloria

Prowadzony przez:
anaaa22

To nie tylko blog kulinarny. To też kawałek mojego życia. Pokazuję przepisy proste i szybkie oraz te, które wymagają zaangażowania i inwencji. Pokazuję to, co gotuję pierwszy raz i to, co mogę ugotować z zamkniętymi oczami. Pokazuję to, co smakuje mnie i moim najbliższym...

O mnie

anaaa22

Na szafie od: 28-11-2011

Obserwuj

Uwielbiam nietypowe, wyraziste smaki, intensywne aromaty, kolorowe potrawy i ciekawe desery. Choć mam też w sobie trochę tradycjonalistki - kocham pierogi i czekoladę :)

Obserwują blog
kasienka_89
sssonia
aska77
roksana88
polariss
nataliad6
karenmuse
a_n_n_aa_n_n_a
Zuosnica
soluseak
Hudzia
bl0ndie
czerwone
sylwiaMetro88
loreczka
19martad87
pizmak13
oleczka777
jjcabc
pauliskap
DidYouKnow
misswikusia
nata93
hennes
yoksa1
sylwusia01
Pssotkaa
myszshop
frida_aa
bobo1706
juzia0525
ivaa15
young_lust
Smaajl
aanitaaa
Sunsetka
Jane19
Upstream
emilienne
ExitUtopia
tickle_your_fancy
miiszel
ziarnaCzasu
23-03-2011
Scathach
ellieellie
moniakwiatek86
shinobii
jojcia
wredna16
ojWM
truskaweczka89
Johanna21xxx
abcd2511
gabriella_0305
zuzka08
qvciorka
_madzialenka_
lukasiclaudia
leguminka83
bianq7
Minnie_24
sunset-89
Anastazja30
QueenOfCoffee
tyler-the-creator
Amelia_25
docelu
niebajka
mint1
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
1