0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

tęczowy

blogi.szafa.pl/ /agata31

luty 21

chleb na zakwasie

dodane przez: agata31 dn. 21-02-2014 r.
chleb na zakwasie

Hejka:)

Tak jak obioecałam, dzisiaj dodaję swoją wersję przepisu na chleb na zakwasie wraz ze zdjęciami, aby nieco bardziej przybliżyć Wam proces powstawania chlebka:)))

Ostatnio bardzo popularne staje się samodzielne wypiekanie chleba, chyba nie tylko ja to zauważyłam:) W każdym razie ja osobiście już od dawna mam bzika na punkcie zdrowego odżywiania i staram się jak tylko mogę i potrafię, aby do swojej kuchni wprowadzić jak najwięcej produktów, które sama mogę przygotować z jak najlepszych produktów, co znaczy: jak najzdrowszych:) Jak tylko moja ciocia weszła w posiadanie zakwasu chlebowego od razu go od niej przechwyciłam i teraz sama raz w tygodniu wypiekam chleb nie tylko zdrowy, beż żadnych konserwantów, ani sztucznych dodatków czy ulepszaczy, ale przy okazji taki jak lubię:) i na jaki akurat mam ochotę:) Polecam więc Wam wszystkim aby samemu zacząć wypiekać chlebek, bo jest nie tylko smaczny, ale i znacznie zdrowszy, bo bez żadnych ulepszaczy i sztucznych dodatków:) Jak nie macie od kogo wziąć gotowego zakwasu, to łatwo go też samemu przygotować ( ja raz przygotowywałam, bo ze względu na wyjazd, zakwas który miałam popsuł mi się, gdyż zbyt długo leżał nieużywany).

A jak przygotować zakwas?

Bardzo prosto: garść mąki około 100g (najlepiej razowej bądź żytniej wymieszać z letnią wodą, tak aby powstała gęsta papka. Tak otrzymaną papkę odstawiamy w ciepłe miejsce (ok. 25 - 30 stopni Celsjusza) i co ok 12 godz. dobrze wymieszać i każdego dnia dodawać jednocześnie kolejną garść mąki i letniej wody, a także można dodać garść płatków owsianych około trzeciego dnia, aby zakwas lepiej pracował. I tak hodujemy zakwas przez 5 dni. Proces powstawania zakwasu może nie jest najlepszy ze względu na towarzyszący mu przy tym zapach... ale cóż... na czas mieszania i dodawania składników do zakwasu możemy zatkać nos;)

A jak już przejdziemy ten proces, to piątego dnia mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy już ciasto na chleb, dodajemy gotowy zakwas i wyrobione ciasto wkładamy do keksówek ( ja korzystam z trzech keksówek) i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 8 godzin...

 

 

Składniki na 3 keksówki:

1,3 kg mąki pszennej,

350g mąki żytniej,

1 szkl płatków owsianych,

1 szkl płatków żytnich,

1 szkl otrębów pszennych,

1 szkl siemienia lnianego,

1 szkl ziaren słonecznika (dyni, orzechów, sezamu, bądź maku),

1/3 szkl ziół prowansalskich (bazylii, oregano, majeranku, kminku czy jakie kto lubi),

1,5 l wody,

3 łyż soli,

1 łyż pieprzu, (i jak ktoś lubi to można dodać inne swoje ulubione przyprawy: imbir, chilli, kurkuma, trawa cytrynowa etc.)

zakwas.

 

Wykonanie:

Najpierw mieszamy wszystkie suche składniki, później dodajemy stopniowo wodę, aż zrobi nam się gęsta, ale nie za gęsta do wyrobu masa i tak wyrabiamy ciasto kilka minut, na koniec dodajemy zakwas i znowu kilka minut wyrabiamy, po czym  wylewamy ciasto do wysmarowanych tłuszczem keksówek, a około 4 łyżki gotowego ciasta na chleb jako zakwas do słoiczka i wkładamy go tym razem do lodówki, do czasu kolejnego pieczenia chleba:)

Następnie przykrywamy keksówki np deską do krojenia albo czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 8 godz aż chlebek nam ładnie wyrośnie:)

 

Później wkładamy keksówki do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy w takiej temperaturze chlebki przez około 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 185 stopni i pieczemy kolejną godzinę aż chlebek się zarumieni:)

Po wyjęciu keksówek z chlebkami z piekarnika, najlepiej jak najszybciej wyciągnąć chlebki z foremek i pozwolić im  troszkę odparować:) Po ok 1,5 godz chleb jest gotowy do zajadania się nim, chociaż ja zwykle nie czekam aż tak długo:P

Smacznego:))))

zdrowe odżywianie, Chleb na zakwasie,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


agata31
Zobacz blog

agata31 napisała:

dodane: 21-02-2014 17:52

i naprawde bardzo smaczne, polecam:)
 

atomowa

atomowa napisała:

dodane: 21-02-2014 12:19

mniam, zacheciłaś mnie, wezme się za pieczenie, piekne te Twoje chlebki mmmm
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

tęczowy

Prowadzony przez:
agata31

Tęczowy, bo kolorowy, jak kolory tęczy na niebie, różnorodny jak moje nastroje każdej doby, a nawet każdej jej godziny:))) Zamierzam tu pisać o wszystkim i o niczym, co przyniesie mi dzień i noc;)

O mnie

agata31

Na szafie od: 22-02-2010

Obserwuj

Jestem dziewczyną, która optymistycznie patrzy na świat i we wszystkim co mnie spotyka staram się znaleźć jakieś plusy:) czego i Wam moi drodzy przyszli czytelnicy życzę, bo z taką umiejętnością znacznie łatwiej jest żyć i cieszyć się życiem:)))

Obserwują blog
XoBellXo

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
1