0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Blog o tym i owym...

blogi.szafa.pl/ /a_n_n_aa_n_n_a

lip. 04

Ogórasy małosolne

dodane przez: a_n_n_aa_n_n_a dn. 04-07-2012 r.
Ogórasy małosolne

Przyszedł wreszcie czas na zrobienie ogórków małosolnych, za którymi przepadam.

W tym roku zrobiłam je wg poniższych wytycznych i wyszły przepyszne.

 

Na 2 kg ogórków gruntowych -

ok 2 litry wody (ja gotuję wodę wcześniej przepuszczona przez filrt dafi) zagotować z 2 dużymi łyżkami soli kuchennej (nie daję jodowanej do ogróki robią się miekkie).

Zalewę ostawiam by trochę przestygła.


Do słoja: 

Na dół wkładam koper z nasionkami i łodygami ( oczywiście wg uznania, ja daję dosyć sporo), wrzucam łyżeczkę białej gorczycy i kola 3-4 ziarna czarnego pieprzu.

Można dodać, jak się ma- liście wiśni, porzeczki (na smak), lub jak ja liść laurowy.

Na koprze układam pionowo dość szczelnie ogórasy (jaśniejszą cześcią do góry)- można końce ściąć- szybciej się wówczas ukiszą.

Pomiędzy ogórki wkładam ząbki czosnku przecięte na pół (ja daję ok 2 główek) oraz oczyszczony  pokrojony na słupki chrzan- niestety teraz go nie dałam bo nie mogłam go nigdzie dostać. Dokładam jescze łodygi kopru.

Do ogórków wlewam przygotowaną wcześniej zalewę- by zawartość słoja była w niej zanurzona. Naczynie z ogórkami przykrywam talerzykiem i dociskam czyms cieżkim.

Ogórki są już gotowe do jedzenia 2-3 dni od przygotowania. "Dojdą" szyciej jak zostana zalane b. ciepłą zlewą.

W sumie jeśli zalewa w naczyniu zrobi się mętna- ogórki można już pałaszować :)

 

SMACZEGO  

 

 

 

 

 

wpis edytowany 2012-07-04 o godz. 13:09:16

ogórki, małosolne, ogórki małosolne, przepis na ogórki,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


Asztarte
Zobacz blog

Asztarte napisała:

dodane: 05-07-2012 19:21

W porównaniu do mojego faceta, to cienias jestem, on tabasco z pomidorem je jak z keczupem;P

A wściekły pies jest dobry;)
 

a_n_n_aa_n_n_a
Zobacz blog

a_n_n_aa_n_n_a napisała:

dodane: 05-07-2012 18:57

To faktycznie jesteś amatorką ostrego smaku :)
Z tabasco to ja tylko "Wściekłe psy" toleruje ;)
W innym wypadku moje podniebienie woli jednak delikatnejsze smaki...
 

Asztarte
Zobacz blog

Asztarte napisała:

dodane: 05-07-2012 15:52

Ja daję do wszystkiego, a najlepiej jeszcze z tabasco;)

Choć takie to najlepiej wychodzą konserwowe.
 

a_n_n_aa_n_n_a
Zobacz blog

a_n_n_aa_n_n_a napisała:

dodane: 05-07-2012 12:25

Czy możliwym byłoby dodać papryczkę chili do ogórków małosolnych? Któraś z Was dodawała?
 

Asztarte
Zobacz blog

Asztarte napisała:

dodane: 04-07-2012 16:16

Dla mnie grunt, żeby były kwaśne;)A najlepiej jeszcze lekko ostre.
 

marlenaxd

marlenaxd napisała:

dodane: 04-07-2012 13:11

A ja wolę małosolne :D Ale kiszone też bardzo lubię, ale muszą być twarde (niestety większe ogórki czasem robią się miękkie, nie lubię tego)
 

a_n_n_aa_n_n_a
Zobacz blog

a_n_n_aa_n_n_a napisała:

dodane: 04-07-2012 13:00

Asztarte mam tak samo :D
Uważam, że ponad kiszone nie ma nic lepszego, ale małosolne to takie "sezonowe ulubione" :)
 

Asztarte
Zobacz blog

Asztarte napisała:

dodane: 04-07-2012 12:51

Wolę kiszone, ale i małosolnym nie pogardzę;)
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Jest to mój pierwszy blog... EVER. Wiem, że trudno w to uwierzyć, bo kto w tych czasach nie prowadzi(ł) jakiegokolwiek bloga ;)?

O mnie

a_n_n_aa_n_n_a

Na szafie od: 24-03-2009

Obserwuj

Początkująca kobieta gotująca ;)

Obserwują blog
Kajami
agacia_w
karina87
mmk26
margolcia_mk
bl0ndie
19martad87
goska12321
merlinka69
martischa
wiosenna7
prosiaczek993
kangaroo27
agusia_d
Avinionn
kas1991
kokosowy_smak
pola55
Ewelina1992-18
gosia88_90
Upstream
ziarnaCzasu
23-03-2011
wiedzma_84
madziula3074
olaaloolaalo
martusia4491
AnanasowAaa
puszek165
malanowa
ewe237
jojcia
karolka1031
qvciorka
lukasiclaudia
margerita28
Beritha89
bianq7
zonaSzeryfa
izabela17691
WisniowyLikier
Amelia_25
niebajka
Radiante
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
2