0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Blog o tym i owym...

blogi.szafa.pl/ /a_n_n_aa_n_n_a

sty. 11

Muffinki czekoladowo-korzenne z powidłami

dodane przez: a_n_n_aa_n_n_a dn. 11-01-2013 r.
Muffinki czekoladowo-korzenne z powidłami

 

 

 

Składniki na 25 mniejszych babeczek:

  • 2/3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 55 g mlecznej czekolady (można zamienić na gorzką), posiekanej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • powidła śliwkowe

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.

W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej.

Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.

 

Połowę ciasta wyłożyć do muffinkowych form i wyrównać.

 

Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę powideł.

 

Przykryć pozostałą częścią ciasta czekoladowego, wyrównać.

 

Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, przestudzić na kratce.

 

Babeczki po ostygnięciu można dowolnie odekorować, np rozpuszczoną czekoladą, spożywczymi markerami. Moje muffinki niekiedy ozdobiłam delikatnie lukrem z cukru pudru i soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy. 

 

Babeczki najlepiej przechowywać w szczelnych pojemnikach, w chłodnym miejscu.

Smacznego :-).

 

 

 

 

 

wpis edytowany 2013-11-28 o godz. 10:33:31

muffiny, korzenne, z powidłem, babeczki czekoladowe,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


a_n_n_aa_n_n_a
Zobacz blog

a_n_n_aa_n_n_a napisała:

dodane: 15-01-2013 13:29

kokosowy_smak, cieszę się bardzo, że przepis się przydał i że babeczki Ci smakowały :)
 

kokosowy_smak

kokosowy_smak napisała:

dodane: 13-01-2013 18:16

wyszły po prostu rzepyszne! za tydzień pomarańczowo-czekoladowe
dzięki za przepis!
 

kokosowy_smak

kokosowy_smak napisała:

dodane: 13-01-2013 17:00

właśnie się pieką mmm nie moge się doczekać dam znać jak wyszły.
Uwielbiam twoje przepisy
 

Nigys
Zobacz blog

Nigys napisała:

dodane: 11-01-2013 12:29

Kooocham muffinki.
Mniam!
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Jest to mój pierwszy blog... EVER. Wiem, że trudno w to uwierzyć, bo kto w tych czasach nie prowadzi(ł) jakiegokolwiek bloga ;)?

O mnie

a_n_n_aa_n_n_a

Na szafie od: 24-03-2009

Obserwuj

Początkująca kobieta gotująca ;)

Obserwują blog
Kajami
agacia_w
karina87
mmk26
margolcia_mk
bl0ndie
19martad87
goska12321
merlinka69
martischa
wiosenna7
prosiaczek993
kangaroo27
agusia_d
Avinionn
kas1991
kokosowy_smak
pola55
Ewelina1992-18
gosia88_90
Upstream
ziarnaCzasu
23-03-2011
wiedzma_84
madziula3074
olaaloolaalo
martusia4491
AnanasowAaa
puszek165
malanowa
ewe237
jojcia
karolka1031
qvciorka
lukasiclaudia
margerita28
Beritha89
bianq7
zonaSzeryfa
izabela17691
WisniowyLikier
Amelia_25
niebajka
Radiante
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
2