0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Blog o tym i owym...

blogi.szafa.pl/ /a_n_n_aa_n_n_a

wrz. 10

Szarlotka z bezą na kruchym cieście

dodane przez: a_n_n_aa_n_n_a dn. 10-09-2012 r.
Szarlotka z bezą na kruchym cieście

 

 

Przepis na moją ulubioną szarlotkę. Pyszna i co najważniejsze, nawet początkującej kobiecie gotującej wyjdzie :)


 

 

CIASTO: 

0,5 kg mąki krupczatki

100 g cukru

5 żółtek

250 g masła

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


NADZIENIE: 

1,5 kg jabłek 

150 g cukru

5 białek

1 opakowanie cukieru waniliowego (ja daję ten duży 32g)

bułka tarta 

cynamon



1. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy dobrze schłodzone, pokrojone na drobne kawałki masło i siekamy szerokim nożem. aż do użyskania drobnych grudek. Dodajemy zółtka i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę i zawijamy w folię spożyczą. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.

2. Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki. Odrywamy od ciasta kulkę wielkości piłki tenisowej i wkładamy je do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkowujemy na placek i wkładamy na wyłożoną papierem blachę ( u mnie blacha o wymiarach 21x38 cm). Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach. Skrapiamy je sokiem z cytryny i posypujemy 2 łyżkami cukru (z tych 150g). Starte jabłka trzymany na sicie i odsączamy z nadmiaru soku.

4. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną pianę.

5. Po wyjęciu ciasta z piekarnika posypujemy go bułką tartą (ja daję ok. 3-4 łyżki), bu sok z jabłek nie zrobił zakalca. Na cieście rozkładamy starte jabłka, równomiernie posypujemy cukrem waniliowych i cynamonem (tu wg uznania, ja daję mniej więcej 2-3 łyżeczki). Na jabłka kładziemy pianę  i ścieramy na tarce o dużych otworach  ciasto wyjęte z zamrażalnika.

6. Blachę ponownie wstawiamy do piekarnika o pieczemy jeszcze przez 30 minut w tempetarurze 180 stopni C. 


SMACZNEGO :)

 

 

wpis edytowany 2012-09-10 o godz. 10:20:51

szarlotka, ciasto z jabłkami, jabłecznik, z bezą na kruchym spodzie,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


MarinaMuffina

MarinaMuffina napisała:

dodane: 12-09-2012 17:44

MNIAM!
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Jest to mój pierwszy blog... EVER. Wiem, że trudno w to uwierzyć, bo kto w tych czasach nie prowadzi(ł) jakiegokolwiek bloga ;)?

O mnie

a_n_n_aa_n_n_a

Na szafie od: 24-03-2009

Obserwuj

Początkująca kobieta gotująca ;)

Obserwują blog
Kajami
agacia_w
karina87
mmk26
margolcia_mk
bl0ndie
19martad87
goska12321
merlinka69
martischa
wiosenna7
prosiaczek993
kangaroo27
agusia_d
Avinionn
kas1991
kokosowy_smak
pola55
Ewelina1992-18
gosia88_90
Upstream
ziarnaCzasu
23-03-2011
wiedzma_84
madziula3074
olaaloolaalo
martusia4491
AnanasowAaa
puszek165
malanowa
ewe237
jojcia
karolka1031
qvciorka
lukasiclaudia
margerita28
Beritha89
bianq7
zonaSzeryfa
izabela17691
WisniowyLikier
Amelia_25
niebajka
Radiante
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
2