0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

BLOG NIE ISTNIEJE

blogi.szafa.pl/ /VictoriaSecret10

kwi. 17

Lekka pizza pełnoziarnista

dodane przez: VictoriaSecret10 dn. 17-04-2012 r.
Lekka pizza pełnoziarnista

Lekka pizza pełnoziarnista

Składniki na 2 średnie pizze:

ciasto:

180g mąki (u mnie pełnoziarnista chlebowa i jasna orkiszowa w proporcji 2:1)
130ml ciepłej wody
15g świeżych drożdży
łyżeczka soli (dałam mniej)
1/2 łyżeczki cukru
dodatki:
kulka białej mozzarelli
kilka plasterków cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
20 czarnych oliwek
2 garście pomidorków koktajlowych
2 duże garście rukoli
pęczek świeżej bazylii
sos:
1/2 puszki pomidorów w soku
suszone oregano
szczypta cukru
sól
pieprz
Drożdże rozpuszczam w 60ml wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam przez sitko (na koniec dosypuję pozostałe na nim otręby) i mieszam z solą. Dodaję wyrośnięte drożdże oraz wyrabiam ciasto przez 10-15 minut. Przekładam z powrotem do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w
ciepłe miejsce na 1,5 do 2 godzin do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowuję sos pomidorowy: kroję pomidory w kostkę i, wraz z sokiem, duszę na patelni. Doprawiam solą, cukrem, pieprzem i duszę pod przykryciem przez 10 minut.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części i rozwałkowuję na cienkie cienkie placki. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwam widelce. Ponownie przykrywam ściereczką i odstawiam na 1/2 godziny do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do 250°C. Podrośnięte pizze smaruję sosem pomidorowym, posypuję suszonym oregano, układam pokrojoną w plasterki mozzarellę, połowę oliwek, połowę przekojonych na pół pomidorków i szynkę parmeńską (zostawiając kilka plastrów). Wstawiam pizze do piekarnika i piekę w jego górnej części przez 10-12 minut (w końcowej fazie można włączyć termoobieg).
Po wyjęciu z piekarnika i w śroku każdej z nich układam pozostałe plasterki szynki, a na całości rozkładam resztę oliwek i pomidorków. Posypuję rukolą i listkami świeżej bazylii

(przepis zaczerpnięty z innego bloga)

 

Lekka pizza pełnoziarnista,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


rudaaa12

rudaaa12 napisała:

dodane: 17-04-2012 15:55

Stokrotka, żeby tylko ty..
 

Stokrotka-
Zobacz blog

Stokrotka- napisała:

dodane: 17-04-2012 15:11

nienawidzę być na diecie!!!!!!!!!!!
 

Reva

Reva napisała:

dodane: 17-04-2012 14:36

wygląda smakowicie... Długo się robi?
 

asiachorzow

asiachorzow napisała:

dodane: 17-04-2012 14:34

mmm smakowicie wyglada
 

Asztarte
Zobacz blog

Asztarte napisała:

dodane: 17-04-2012 14:32

A po co aż tyle to ciasto wyrabiać?Mi to zajmuje 5 minut;)Ja bym pozmieniała niektóre składniki (np oliwki wyrzuciła i szynkę zamieniła na inną)i dodała więcej ziół, ale takiego ciasta muszę spróbować, bo wiecznie tylko biała mąka;P
 

sssonia
Zobacz blog

sssonia napisała:

dodane: 17-04-2012 13:13

mmmm, ja chcę już obiad...
 

j_ulka
Zobacz blog

j_ulka napisała:

dodane: 17-04-2012 11:28

WYGLĄDA PRZEPYSZNIE !
 

VictoriaSecret10
Zobacz blog

VictoriaSecret10 napisała:

dodane: 17-04-2012 11:24

nie liczyłam , ale mniej oczywiscie niż tradycyjna pizza !;)
 

madziorek2317
Zobacz blog

madziorek2317 napisała:

dodane: 17-04-2012 11:15

mniam! zrobiłaś mi apetyt! A ile takie cudo ma kalorii?
 

VictoriaSecret10
Zobacz blog

VictoriaSecret10 napisała:

dodane: 17-04-2012 10:32

Można dodać również szpinak ;)
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

BLOG NIE ISTNIEJE

O mnie

VictoriaSecret10

Na szafie od: 20-12-2010

Obserwuj

BLOG NIE ISTNIEJE

Obserwują blog
abotak
rinczi
Yagga_yo
wioleta2211
miss_teen
denni
angela_xpp
23-03-2011
karolka1031
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
3