0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

BLOG NIE ISTNIEJE

blogi.szafa.pl/ /VictoriaSecret10

mar. 27

Zielona herbata i jej właściwości

dodane przez: VictoriaSecret10 dn. 27-03-2012 r.
Zielona herbata i jej właściwości

Zielona herbata jest pijana przez ludzi już od prawie pięciu tysięcy lat i w swojej ojczyźnie – Chinach cieszy się niesłabnącą popularnością. Przez ostatnie parę lat natomiast przebojem zdobywa także europejskie stoły. Po części ze względu na swój harmonijny, subtelny, a zarazem wyraźny smak, ale także z powodu swoich ponadprzeciętnych właściwości oraz bardzo ciekawej historii i tradycji. Spożycie tego napoju w krajach Europy zachodniej potroiło się w ciągu ostatnich paru lat i można powiedzieć, że przeżywa on właśnie rozkwit swojej popularności. Jest to bezpośrednio skorelowane z wynikami coraz to nowszych badań udowadniających niemalże cudowne właściwości zielonej herbaty. Zalicza się do nich m.in działanie pobudzające i zwiększające koncentrację, detoksyfikacje organizmu, wpływ na odchudzanie i spalanie tkanki tłuszczowej, zapobieganie zawałowi serca i rozwojowi raka.

 

 

Do podstawowych właściwości zielonej herbaty zalicza się: właściwości pobudzające wraz ze zwiększaniem koncentracji, właściwości odchudzające, detoksyfikacja organizmu oraz zwalczanie objawów spożycia alkoholu, właściwości przeciwdziałające rozwojowi chorób oraz terapeutyczne. Wszystkie te właściwości mają u swojej podstawy to, że zielona herbata jest niezwykle bogata w substancje o bardzo silnym działaniu. Substancjami takimi są polifenole i kofeina. Dodatkowo zawarte są w niej mikroelementy i witaminy. Swój orzeźwiający smak zielona herbata zawdzięcza polifenolom, a zawarta w niej także kofeina nadaje jej właściwości pobudzających, zwiększających koncentrację i przeciwdziała senności. Podkreślić tutaj należy, że zawartość kofeiny w listkach zielonej herbaty jest nawet kilkukrotnie wyższa niż w ziarnach kawy.

Połączone działanie polifenoli i kofeiny nadaje temu naparowi działanie odchudzające powodując zwiększone tempo metabolizmu tłuszczy. Udowodniono, że przyspieszone tempo “spalania” tkanki tłuszczowej w spoczynku, przy zastosowaniu zielonej herbaty, jest wyższe, niż można by się tego spodziewać, używając samej kofeiny (która sama powoduje podwyższenie metabolizmu). W związku z tym jest “coś” jeszcze w zielonej herbacie, przez co tłuszcze są szybciej metabolizowane. Uważa się, że tym “czymś” jest właśnie efekt współdziałania kofeiny z polifenolami.

Polifenolom uwalnianym podczas parzenia zielonej herbaty przypisuje się także przeciwdziałanie zawałom serca i nadciśnieniu. Szereg badań wykazał bowiem, że substancje te przyczyniają się do rozkładu złogów cholesterolowych w naczyniach krwionośnych (przyczyna ww. chorób), co hamuje i odwraca zmiany chorobowe. Dodatkowo polifenolenole są silnymi przeciwutleniaczmi pomagającymi bronić nasz organizm przed działaniem wolnych rodników.

Zachęcam do sięgnięcia po filiżankę tego napoju , osobiście go ubóstwiam !!

wpis edytowany 2012-03-27 o godz. 22:18:34

zielona herbata,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


littleflair6
Zobacz blog

littleflair6 napisała:

dodane: 27-03-2012 23:06

ja nie słodzę, ale się nie odchudzam :) po prostu ją lubię :)
 

Legalizacja

Legalizacja napisała:

dodane: 27-03-2012 22:59

dziewczyny te co się odchudzają:) CZY SŁODZICIE TĄ HERBATKĘ;D ?
 

zumaaas

zumaaas napisała:

dodane: 27-03-2012 22:49

kocham zieloną herbatę za jej specyficzny smak. przeważanie piję zieloną, czarną już bardzo rzadko :)
 

claudyn
Zobacz blog

claudyn napisała:

dodane: 27-03-2012 22:38

Njaciekawsze jest to, że to, na co będzie dobra zielona herbata zalezy od sposobu parzenia. Dla odchudzających: nie wrzątek, 80stopni i do 3 minut
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

BLOG NIE ISTNIEJE

O mnie

VictoriaSecret10

Na szafie od: 20-12-2010

Obserwuj

BLOG NIE ISTNIEJE

Obserwują blog
abotak
rinczi
Yagga_yo
wioleta2211
miss_teen
denni
angela_xpp
23-03-2011
karolka1031
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0