0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Live Slim&Healthy

blogi.szafa.pl/ /Sy7wia7

paź. 12

Olej kokosowy i jego magiczne właściwości

dodane przez: Sy7wia7 dn. 12-10-2012 r.
Olej kokosowy i jego magiczne właściwości

Pewnego dnia surfując po internecie natknęłam się na artykuł opisujący "magiczne" działanie oleju z kokosa. Był on nazywany tajnikiem szczupłej sylwetki i zdrowia. Jako że ciągle poszukuję zdrowszych i kożystniejszych dla mojego organizmu zamienników pokarmowych ruszyłam do sklepu ze zdrową żywnością i zakupiłam OLEJ KOKOSOWY.. Co najciekawsze, nie zawiodłam się;-)

 

 

Może zacznijmy od samego kokosa, czyli "Co się kryje w orzechu kokosowym?"

 

Orzech kokosowy to jeden z najcenniejszych darów natury. Im młodszy jest owoc, tym silniejsze są jego właściwości. Z owocu kokosa uzyskujemy miąższ (zwany tez „bielmem”), sok (zwany inaczej „wodą kokosową” lub „mlekiem kokosowym”) oraz olej kokosowy.

 

Miąższ kokosowy jest biały i mięsisty. Po jego wysuszeniu otrzymuje się tzw. „koprę”, która składa się w około 70% z tłuszczu, 14% z cukru i 7% z białka. Miąższ składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie są to jednak takie tłuszcze, jak te zawarte np. w mięsie czy nabiale, a tłuszcze o średniej długości łańcucha atomów węgla (8-12 atomów), co sprawia, że są o wiele łatwiej trawione i przyswajalne.

kokos1.jpg

 

Sok znajduje się we wnętrzu owocu. Woda, zanim dotrze do środka takiego orzecha i stanie się sokiem kokosowym, przemierza długą drogę z gleby, poprzez cały pień, aż do owocu. podczas tej wędrówki jest ona wielokrotnie filtrowana, dlatego nie zawiera żadnych zanieczyszczeń i sprawia, że woda kokosowa jest płynem sterylnym, aż do momentu otwarcia orzecha. Sok z wnętrza młodego kokosa ma niemal identyczny skład, jak osocze ludzkiej krwi. Podczas II Wojny Światowej był on stosowany  jako płyn do transfuzji, stosowany gdy zabrakło krwi naturalnej. Orzech kokosowy jest więc „naturalnym dawcą krwi”. Do dziś stosuje się tę metodę w krajach słabo rozwiniętych. Woda kokosowa łatwo miesza się z krwią i jest szybko przyswajana przez organizm człowieka. Stosuje się ją dożylnie w postaci kroplówek, jako zastępczy płyn fizjologiczny nawadniający organizm i uzupełniający niedobory elektrolitów. Musi jednak być przetaczany wprost z owocu, gdyż tylko wtedy zachowuje swą sterylność. Sok kokosowy jest jednym z najbogatszych źródeł elektrolitów. Zawiera ich więcej niż większość napojów izotonicznych używanych przez sportowców. Zawiera tez więcej potasu niż banany. Zalecany jest przy biegunce, wymiotach i problemach żołądkowych.

 

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) - olej otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także masłem kokosowym).

 

Bardzo rzadko występuje w sprzedaży jako olej tłoczony na zimno, który pozostawiony jest jako naturalny, z typowym, kokosowym zapachem, przez co jest bardzo cennym, poszukiwanym i drogim produktem. Rafinowana wersja jest prawie bezzapachowa.

Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni

 

Olej kokosowy stosuje się wewnętrznie, jako lek oraz w kuchni, jako środek spożywczy, a także do użytku zewnętrznego.

Ze względu na swoją stałą postać olej nadaje się do smarowania pieczywa, można także z powodzeniem zastąpić nim masło w pieczeniu. Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie nadaje potrawom orientalny charakter.

Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia, że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach, a do tego jest o wiele zdrowszy od niektórych, bardziej popularnych olejów. Nie każdy wie, że oleje takie jak: sojowy, słonecznikowy lub z orzeszków ziemnych nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur.

Olej kokosowy jest też pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze.

 

Mała ciekawostka dotycząca oleju kokosowego

Zastąpienie dziennego spożycia tłuszczów olejem kokosowym może spowodować spadek wagi o około 0,5KG tygodniowo !

Jak to możliwe, że olej z kokosa może przyczynić się do naszego spadku wagi? Przecież to "olej" !

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe znajdujące się w oleju kokosowym  są zdolne przyśpieszać metabolizm szybciej niż długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, ponieważ są łatwiej trawione i przekształcane w energię. Badanie wykazało, że średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są trzy razy bardziej efektywne w przyspieszaniu metabolizmu od długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, co prowadzi do konkluzji, iż utrata wagi może zostać osiągnięta przy zastąpieniu długołańcuchowych kwasów tłuszczowych średniołańcuchowymi.

Jeszcze mało?

Olej kokosowy może być wykorzysywany w walce z różnymi chorobami jak na przykład: Zapalenie płuc, zmniejszenie ryzyka cukrzycy, chorób serca, poprawia poziom holesterolu, wspiera układ kostny, pomaga przy syndromie chronicznego zmęczenia, choroba Alzheimera.

Olej kokosowy w kosmetyce

Również w tej dziedzinie znajduje on szerokie zastosowanie.

 

Pielęgnacja włosów

Te unikalne kwasy tłuszczowe mają bardzo niewielkie cząsteczki, przez co łatwo wnikają w błony komórkowe włosa, co oznacza iż głęboko nawilżają włosy od środka w odróżnieniu od innych odżywek, które działają na strukturę włosa z zewnątrz.

Masaż skóry głowy olejem kokosowym może pomóc pozbyć się łupieżu.  Łupież jest spowodowany suchością skory lub zakażeniami grzybicznymi. Regularnie stosowany, olej kokosowy może pomóc pozbyć się grzybicy i tym samym rozwiązać problem łupieżu.

Aby uzyskać efekt głębokiego nawilżenia włosów, łyżeczka lub dwie pozostawiona na mokrych włosach  przez minimum pól godziny,  a najlepiej na całą noc, może zapewnić włosom wspaniały połysk.

 kokos4.gif

Pielęgnacja skóry

Olej kokosowy jest wspaniałą naturalną odżywką zawierającą trójglicerydy średniołańcuchowe, które w sposób naturalny łatwo wnikają w skórę, nawilżają ją  oraz pełnią rolę bariery ochronnej przed szkodliwym wpływem środowiska zewnętrznego, m.in. uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.  Olej kokosowy zapewnia także ochronę przeciwsłoneczną, „wyłapując” około 20 procent promieniowania UV.

 

Olej kokosowy jest bogaty w antyoksydanty i naturalne czynniki antybakteryjne, takie jak kwas kaprylowy i kaprynowy. Posiada zdolność wygładzania skóry, przy jednoczesnym  zaopatrywaniu jej w antyoksydanty, co czyni go idealnym preparatem antiaging. Co więcej, zawiera także witaminę E, kolejny antyoksydant, który jest znany ze swych właściwości naprawiania uszkodzeń skóry, leczenia poparzeń i innych urazów.

 

Może i Ty powinnaś zastąpić zwykłe tłuszcze olejem kokosowym?

A może stosujesz go już od dawna i doskonale znasz jego "magiczne" właściwości?

Piszcie w komentarzach ;-)

wpis edytowany 2012-10-12 o godz. 13:39:30

dieta, fitness, zdrowie, kokos, olej kokosowy, olej, natura,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


merenvien
Zobacz blog

merenvien napisała:

dodane: 16-10-2012 15:32

Przyznam że wiedziałam o zastosowaniu kokosa w kosmetyce, ale nie miałam pojęcia, że w kuchni tez mozna.... Jestem zaskoczona ale jutro idę do skjlepu :) Dzięki!
 

young_girl
Zobacz blog

young_girl napisała:

dodane: 12-10-2012 23:55

Anetqa00 - tak, jak pisze Sy7wia7, ja kupowałam za 20zł i głupia nie zauważyłam, że data mu zaraz mija. Teraz został mi do włosów, a ja nie mogę olejować ich ;/ No, a starego nie zjem...
 

Sy7wia7
Zobacz blog

Sy7wia7 napisała:

dodane: 12-10-2012 23:13

@Anetqa00 U mnie słoiczek na dziale "Zdrowa Żywność" kosztuje pomiędzy 20/30zł. Najtańszy nie jest, ale warto moim zdaniem :)
 

anetqa00
Zobacz blog

anetqa00 napisała:

dodane: 12-10-2012 17:10

Ja używałam do włosów, bardzo łatwo się zmywa, nie przetłuszcza i włosy są po nim miękkie, nawilżone. Jednak musiałam przestać z niego korzystać, bo olejowanie obciąża moje włosy przez co mi strasznie wypadają :(
W kuchni jeszcze nie próbowałam ale skoro przyspiesza metabolizm to chętnie go kupię :) Orientujecie się jaka jest jego cena?
 

young_girl
Zobacz blog

young_girl napisała:

dodane: 12-10-2012 14:58

Ja kupiłam do włosów, lecz także nie mogłam go zmyć, a dodatkowo przesuszył mi włosy. Ale może pomyślę o nim w kuchni :)
 

LaCoka

LaCoka napisała:

dodane: 12-10-2012 14:47

Do pielęgnacji skóry owszem. Do włosów - nie polecam. Mam włosy do połowy pleców - nie byłam w stanie zmyć tego oleju (a np amle zmywałam bez problemu). Kilka ładnych dni chodziłam ze "smalcem" na głowie zanim udało mi się je doszorować
 

veruch
Zobacz blog

veruch napisała:

dodane: 12-10-2012 14:45

ja mam ten tloczony na zimno,stosuje go do wlosow;) mega slicznie pachnie
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Live Slim&Healthy

Prowadzony przez:
Sy7wia7

Zdrowe i dietetyczne przepisy, porady dotyczące odchudzania, i wiele innych dla osób będących na diecie, ale przede wszystkim preferujących zdrowy tryb życia ;-)

O mnie

Sy7wia7

Na szafie od: 08-10-2012

Obserwuj

Odkąd udało mi się zrzucić -20KG postanowiłam poprowadzić Bloga na którym podzielę się z wami moimi dietetycznymi modyfikacjami dań, oraz poradami, które być może pomogą wam w walce z zbędnymi kilogramami ;-)

Obserwują blog
kotek6
claudia297
xnotokayx
bianq7
merenvien

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0