0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Live Slim&Healthy

blogi.szafa.pl/ /Sy7wia7

paź. 11

Bułeczki ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

dodane przez: Sy7wia7 dn. 11-10-2012 r.
Bułeczki ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

Naszło mnie na domowe wypieki, więc postanowiłam upiec swoje własne bułeczki. Wyszły pyszne, i jakże sycące! Szybko znikneły z kuchni ;-) Są bardzo proste w przygotowaniu, idealne na śniadanie ! wink

 

 

 

 

Składniki na około 15 sztuk:

1 szklanka mleka spożywczego 0.5%

Pół szklanki wody niegazowanej

1 płaska łyżka miodu pszczelego

1 jajko

1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek

3 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej

3/4 szklanki siemienia lnianego

1 płaska łyżeczka soli

1 i 1/3 łyżeczki drożdży suchych

7 łyżek nasion słonecznika

Na wierzch:

1 jajko

Wymieszany słonecznik z siemieniem lnianym i otrębami owsianymi.

Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać z miodem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut. Wsypać do miski resztę mąki, siemię lniane, słonecznik, miksturę drożdżową, ciepłą wodę, resztę mleka, sól, jajko. Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

2. Podzielić ciasto na 16 równych kawałków, uformować z nich kulki. Poukładać na blaszce oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać wymieszanymi ziarnami.

3.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Studzić na kratce.

Smacznego ;-)

 

***

 

 

wpis edytowany 2012-10-11 o godz. 15:00:18

bułki, siemie lniane, słonecznik, zdrowa żywność, dieta, fitness, zdrowie,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


Sy7wia7
Zobacz blog

Sy7wia7 napisała:

dodane: 12-10-2012 15:42

Mi również ciasto nie rosło, ponieważ od nasion jest ciężkie ;-)
 

ColorfulSky
Zobacz blog

ColorfulSky napisała:

dodane: 12-10-2012 15:05

wyszlo mi 8 buleczek z tego przepisu :( ciacho cos nei chce rosnac
ciekawe jak to bedzie po upieczeniu..
 

Sy7wia7
Zobacz blog

Sy7wia7 napisała:

dodane: 11-10-2012 18:32

U mnie leżały 4 dni w koszyczku, przykryte ściereczką i ani trochę nie wyschły :) Ogólnie są ciężkie i zwarte, ale długo utrzymują swoją "świeżość" :)
 

olgate
Zobacz blog

olgate napisała:

dodane: 11-10-2012 17:13

Wyglądają świetnie! Wiesz może ile mogą leżeć, żeby nadal były jadalne? :D
Bo nie wiem czy zjem od razu 15 :)
 

dybixd

dybixd napisała:

dodane: 11-10-2012 15:59

mmmm *.* wyglądają pysznie
 

monisia_88
Zobacz blog

monisia_88 napisała:

dodane: 11-10-2012 15:42

Pieknie wyszły i pewnie jeszcze lepiej smakowały :) mmmm
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Live Slim&Healthy

Prowadzony przez:
Sy7wia7

Zdrowe i dietetyczne przepisy, porady dotyczące odchudzania, i wiele innych dla osób będących na diecie, ale przede wszystkim preferujących zdrowy tryb życia ;-)

O mnie

Sy7wia7

Na szafie od: 08-10-2012

Obserwuj

Odkąd udało mi się zrzucić -20KG postanowiłam poprowadzić Bloga na którym podzielę się z wami moimi dietetycznymi modyfikacjami dań, oraz poradami, które być może pomogą wam w walce z zbędnymi kilogramami ;-)

Obserwują blog
kotek6
claudia297
xnotokayx
bianq7
merenvien

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
3