0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Coś dobrego dla każdego

blogi.szafa.pl/ /Radiante

luty 15

Orientalne wydanie ziemniaka (Samosy)

dodane przez: Radiante dn. 15-02-2014 r.
Orientalne wydanie ziemniaka (Samosy)

 Składniki ciasto:

- 3 łyżki masła,

- 2/3 szklanki mąki,

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 1/2 łyżeczki soli,

- 4 łyżki wody,

 

Wykonanie ciasta: 

Ciasto na samosy ma podobną konsystencję jak nasze, zagniata się je z pszennej mąki i wody, zazwyczaj z dodatkiem klarowanego masła lub oleju. Ja dodaje 3 łyżki miękkiego masła roślinnego i zagniatam aby składniki się połączyły i odstawiam do lodówki aby się schodziło lekko.  Z kuli ciasta odrywamy nieduże kawałki albo ugniatamy wałek i kroimy na części, które w dłoniach formujemy w kulki. Kulki wałkujemy na krążki wielkości płyty kompaktowej i przecinamy na pół. Z połowy każdego krążka ulepimy stożek samosy. Najpierw tworzymy tutkę, sklejając ze sobą połówki prostego brzegu. Brzeg można posmarować pastą z mąki i wody jak klejem. Trzymając tutkę w dłoni, ładujemy do środka nadzienie. Sterczące, zaokrąglone brzegi składamy do środka, nakładając na siebie, i również dokładnie sklejamy. Ilość nadzienia regulujemy chęcią, by było go jak najwięcej, i staraniem, by pierożek nie pękł w czasie smażenia. Gdy wszystkie pierogi są ulepione, smażymy je na głębokim oleju partiami, by tłuszczu nie studzić. Nie może też być za gorący, bo spali ciasto. Samosy powinny się równomiernie złocić, dobrze jest je obracać. Ponieważ farsz był ugotowany, wystarczy, że się zagrzeje, usmażyć trzeba ciasto, a gdy jest gotowe, wyjąć pierogi i osuszyć na papierze. Żar przypraw i temperaturę gorących pierogów najlepiej ostudzi zimny jogurtowy sos do maczania.

Nie koniecznie trzeba robić pierożki tej wielkości jak w przepisie ja robie mniejsze moim zdaniem lepsze takie "na raz" smiley i nie rozwalaja sie podczas smażenia ciasto jest delikatne i kruche ale wielkość to już zależy od gustu.

 

Składniki nadzienie:

- 3 średnie ziemniaki,

- 1 ząbek czosnku,

- 2 łyżi soku z cytryny,

- 1 łyżeczka imbiru,

- 1/2 łyżeczki chili,

- 1/2 łyżeczki kminku mielonego

- 1 łyżeczka soli 

Wykonanie nadzienia:

Wielka filozofia to nie jest gotujemy ziemniaki ubijamy lub przepuszczamy przez praskę dodajemy rozgnieciony czosnek, sok z cytryny, przyprawy i mieszamy. Tak doprawione ziemniaki można również podwać jako dodatek do miesa jeśłi komus zasmakuje.

Orientalne wydanie ziemniaka S,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


Radiante
Zobacz blog

Radiante napisała:

dodane: 16-02-2014 19:18

Są są :D z dobrym dipem mniam :) niby prosta tania zarazem sycąca potrawa, na imprezy na przegryzkę idealna nawet na zimno :)
 

Radiante
Zobacz blog

Radiante napisała:

dodane: 16-02-2014 18:51

Są są :D z dobrym dipem mniam :) niby prosta tania zarazem sycąca potrawa, na imprezy na przegryzkę idealna nawet na zimno :)
 

margerita28

margerita28 napisała:

dodane: 16-02-2014 14:51

Muszą być pyszne:)
 

Mikumomo

Mikumomo napisała:

dodane: 16-02-2014 14:38

super ziemniaczki <3 może przed urodzinami zrobię :P
 

Radiante
Zobacz blog

Radiante napisała:

dodane: 16-02-2014 11:54

Niestety nie am zwyczaju robienia fotek podczas gotowania, pierożki są smaczne i tanie do zrobienia. Sposób lepienia tego rodzaju pierożka może się wydawać trochę skomplikowane w rzeczywistości to bardzo proste i powiem że nie trzeba do tego nie wiadomo ile miejsca i stolnicy. Postaram się dodać więcej zdjęć puki co z pomocą może przyjść YouTube :D
 

Yagga_yo
Zobacz blog

Yagga_yo napisała:

dodane: 16-02-2014 11:13

Szkoda, że tak mało zdjęć, chciałam to lepiej zobaczyć, bo zaintrygowało mnie :)
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Zaczynam przygodę z blogiem postaram się dodać coś ciekawego może się komuś spodoba :)

O mnie

Radiante

Na szafie od: 07-11-2013

Obserwuj

Pozytywnie zakręcony człowiek :) www.cosdobregodlakazdego.wordpress.com

Obserwują blog
aapsik
pola55
adzia333
cranberries89
margerita28

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
3