0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Chodź gotować!

blogi.szafa.pl/ /Olus

paź. 26

Babka mocno cytrynowa

dodane przez: Olus dn. 26-10-2013 r.
Babka mocno cytrynowa

potrzebujemy:

  • 4 jajka
  • 250g margaryny
  • 250g maki
  • 250g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża cytryna

 Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę topimy w garnku. Żółtka ucieramy na puszystą masę z margaryną i cukrem. Dodajemy startą na tarce na małych oczkach cytrynę, wcześniej sparzoną. Ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodajemy do masy.Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

Foremkę na babkę smarujemy masłem (lub margaryną) i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do foremki.


Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, przestudzić, polać lukrem.Cukier puder razem z sokiem z cytryny bardzo dokładnie wymieszać, rozetrzeć łyżką. Polukrować babkę po lekkim przestudzeniu.

ciasto, babka cytrynowa,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


bowryj
Zobacz blog

bowryj napisała:

dodane: 03-11-2013 13:09

uwielbiam babkę w każdej postaci < 3
+zapraszam do mnie,nowy wpis!
 

margerita28

margerita28 napisała:

dodane: 26-10-2013 20:29

uwielbiam babki:) mniam
 

Nigys
Zobacz blog

Nigys napisała:

dodane: 26-10-2013 17:51

Startą na małych oczkach cytrynę, czy skórkę z cytryny? ;) Bo to duża różnica.
Przepis fajny i prosty. Wygląda smakowicie ;P
 

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
2