0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Je n'ai rien à me mettre!

blogi.szafa.pl/ /NanPi

wrz. 24

Jabłka jesienią

dodane przez: NanPi dn. 24-09-2012 r.
Jabłka jesienią

Jesień od zawsze kojarzy mi się z jabłkami. To jesienią mam ochotę na szarlotki, naleśniki z jabłkami czy mus jabłkowy z cynamonem. A od ubiegłego tygodnia na muffiny z jabłkami:)  Przepis znalazłam na blogu kulinarnym. Takie blogi czytam pasjami, choć w temacie gotowania czy pieczenia do klasy mistrzowskiej niestety mi daleko. No ale obok przepisu na muffinki korzenne z jabłkami nie mogłam przejść obojętnie:P Czytałam go kilkakrotnie i miałam coraz większą ochotę spróbować, bo w przepisie jest i mąka razowa, i brązowy cukier, korzenna przyprawa do piernika i jabłka oczywiście!


Dziś wracałam z pracy i na straganach na bliskim bazarku zobaczyłam skrzynki z jabłkami.   Zatrzymałam się chwilę i znów pomyślałam o tych muffinkach. Chwila zawachania czy poniedziałek to dobry dzień na takie zabawy...ale jak nie dziś, to kiedy? Czy jest dobry czas na to, żeby sprawić sobie odrobinę przyjemności piekąc choćby muffiny?
Więc je upiekłam. A teraz w całym mieszkaniu pachnie przyprawami, a ja siedzę na kanapie, czytam "Więźnia nieba" i jem muffiny. Idealnie smakują z gorącym mlekiem i czekoladą:)

Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com

Składniki na 12 muffinek:

1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki razowej
pół szklanki jasnego brązowego cukru (proponuję dać trochę więcej)
1 płaska łyżka przyprawy korzennej do piernika (dałam jeszcze szczyptę anyżu)
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki)
3 łyżki roztopionego masła (około 45 g)
1 jajko
3 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w kostkę

Na posypkę:

1 garść posiekanych drobno orzechów włoskich (niestety nie miałam)
kilka łyżek cukru demerara

W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim płynne. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać, ale z grubsza (tego bałam sie najbardziej!), dodając jabłka. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości (nakładałam prawie pełne), z wierzchu posypać orzechami i cukrem demerara.

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC (u mnie włączyłam program "muffiny")

* Spróbujcie! Jeśli mnie sie udały to naprawdę każdy ma szansę:)

 

wpis edytowany 2012-09-24 o godz. 21:55:43

Brak

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


ellieellie

ellieellie napisała:

dodane: 24-09-2012 23:07

ooo, ja ostatnio też robiłam jabłkowe muffinki, tyle, że z otrębami i rodzynkami dodatkowo:)
 

sabkasabka

sabkasabka napisała:

dodane: 24-09-2012 21:26

ja polecam bloga feed me better, jest tam przepis m.in na crumble dietetyczne ze sliwkami i jabłkami, genialne!
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Je n'ai rien à me mettre!

Prowadzony przez:
NanPi

Blog o modzie...i o wszystkim co daje odrobinę przyjemności w życiu.

O mnie

NanPi

Na szafie od: 14-08-2012

Obserwuj

Zakochana od zawsze, miłością pierwszą i wielką w Paryżu. Zauroczona Bejrutem, kiedyś, dawno temu. Zostały miłe wspomnienia... Zalotnie spoglądam w kierunku Rzymu, może trochę poflirtujemy:) Warszawianka z wyboru.

Obserwują blog
Asiulek11989
alicjast
klimcia013
Yagga_yo
olaoluniax18
bezsenna22
1eve9
SzafireLady
affectionate
madziatkd
liliput_92
nathaira
dagoos86
jajek17
cherry_cherry_lady
kimip
stella3008
wioletaaa91
Upstream
vvvasiuniavvv
xXxLoveAlicjAxXx
iks_igrek_zet
karmelowa077
Bryzejda
iwona_bossmann
Carmen-M
ziarnaCzasu
Greddy
edyta2_1
sieeemasz
ellieellie
vooy
d0minika_1992
coco123
Kopson
Johanna21xxx
zeio
margerita28
Monia199382
jagodagajos
roksanakw
kubota
Marticzku
Anastazja30
tyler-the-creator
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
1