0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

MyWorld

blogi.szafa.pl/ /Michais

paź. 07

Przepis na pyszny obiad i wspaniały deser...

dodane przez: Michais dn. 07-10-2013 r.

Kurczak duszony w winie z winogronami oraz tagiatelle z cukini

Składniki:

  podwójna pierś z kurczaka                                                                                                               2 duże łyżki masła                                                                                                                         pół szklanki białego wina                                                                                                             ok. 1 gałązki winogron zielonych                                                                                                 sól, pieprz                                                                                                                                         średnia cukinia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filety myjemy, osuszamy i rozkrawamy na dość płaskie płaty. Solimy, doprawiamy pieprzem i smażymy na małym ogniu kilka minut, po czym przykrywamy pokrywką i przez chwilę dusimy, tak aby kurczak zmiękł. Następnie wrzucamy na patelnię przecięte na pół winogrona( najlepiej wcześniej usunąć z nich pestki), dusimy wszystko chwilę, aż winogrona puszczą sok i po trochu dolewamy wina. Podgotowujemy kurczaka w winie, aż kurczak będzie wystarczająco miękki, wtedy dodajemy 2 łyżki masła. Powstanie nam dzięki temu aromatyczny sos, który w połowie będzie przykrywał filety. W tym samym czasie na drugiej patelni, smażymy tagliatelle z cukinii (obieraczką do ziemniaków robimy z cukinii wstążki). Trzymamy pod pokrywką tak długo, aż będzie ładny kolor. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy kurczaka z cukinią, polewamy wszystko powstałym sosem, kładziemy na wierzch winogrona. Podajemy z ryżem.
 

Kolorowe babeczki

300g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

300g jogurtu

120g cukru

2 jajka

1 torebeczka cukru waniliowego i kilka kropel olejku waniliowego

125g masła

Jajka łączymy z jogurtem oraz stopionym i przestudzonym masłem. Do masy dodajemy cukier, wanilię, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Mieszamy dokładnie i przekładamy do papierowych papilotek, umieszczonych w formie. Napełniamy do ¾ wysokości. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

Składniki na krem:

300 g serka kremowego typu Philadelphia(ja wzięłam serek kremowy do kanapek i wyszło ok ;p tylko musi być śmietankowy a nie twarogowy ) 250 g miękkiego masła 1 i 3/4 szklanki cukru pudru barwnik spożywczy (ilość wg uznania)

Przygotowanie Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając. Następnie również stopniowo dodawać serek kremowy i ucierać. Na końcu dodać barwnik i zmiksować (ja cały krem od początku robię przy pomocy miksera). Schłodzić przez 1 godzinę.

 

 

Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką. Udekorować ostudzone babeczki.Przechowywać w lodówce. Krem bez uszczerbku dla wyglądu długo wytrzymuje również w temperaturze pokojowej.

 

wpis edytowany 2013-10-11 o godz. 19:25:32

kuchnia, ciasta, danie główne,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

MyWorld

Prowadzony przez:
Michais

Moje ulubione przepisy, fajne stylizacje i ciekawe książki ;)

O mnie

Michais

Na szafie od: 06-02-2013

Obserwuj

Kocham gotować, czytać książki i być stylistką mojej siostry.

Obserwują blog

Nikt jeszcze nie obserwuje tego bloga

Przepis na pyszny...

Kurczak duszony w...

Mój przepis na tęczowe...

Przepis na mojego...

Brak komentarzy

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0