0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

PRZEPIS NA SZCZĘŚCIE

blogi.szafa.pl/ /EMISIA

paź. 04

moj przepis na babeczki czekoladowe

dodane przez: EMISIA dn. 04-10-2013 r.

 

składniki, 12 sztuk:


BABECZKI CZEKOLADOWE
• 110 g mąki pszennej
• 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
• 50 g kakao
• 1/3 płaskiej łyżeczki soli
• 150 g masła, schłodzonego
• 200 g brązowego cukru (najlepiej muscavado)
• 80 ml śmietanki kremowej 30% lub 36%
• 80 ml jogurtu naturalnego
• 2 średnie lub duże jajka
oraz:
• 1 gruszka, pokrojona w kostkę ze skórką
• 40 g ciemnej lub mlecznej czekolady drobno pokruszonej (można pominąć)
• 100 g solonych orzeszków ziemnych (można zrumienić)

Błyskawiczna polewa karmelowa:
• 1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego
• 4 łyżki brązowego cukru (najlepiej muscavado)

Przygotowanie:
Babeczki czekoladowe: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do większej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać z solą oraz pokrojonym na małe kawałki masłem. Ręką rozcierać masło z sypkimi składnikami, aby masa przypominała kruszonkę (masło ma pozostać w małych kawałeczkach). Dodać cukier i wymieszać łyżką.
Do drugiej miski wlać śmietankę kremową, jogurt i wbić jajka. Roztrzepać rózgą na jednolitą masę lub zmiksować mikserem na małych obrotach, nie ubijać.
Przygotować formę na muffiny z 12 wgłębieniami. Wyłożyć je papilotkami lub kwadratami (o boku ok 15 cm) wyciętymi z papieru do pieczenia.
Połączyć obydwie masy, delikatnie i krótko mieszając łyżką. Rozłożyć ją po równo w każdą papierową papilotkę. Do każdej babeczki delikatnie wcisnąć po 3 kosteczki gruszki i posypać startą czekoladą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 22 - 25 minut. Można dotknąć patyczkiem, masa ma być sprężysta i urośnięta. Babeczki wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia. Przygotować polewę karmelową.
Błyskawiczna polewa karmelowa: mleko skondensowane wlać do rondelka z grubym dnem i zagotować na małym ogniu. Dodać brązowy cukier i mieszając rozpuścić. Gotować przez około 2 - 3 minuty na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, mieszając co chwilę, aby masa nie przywarła do dna i boków rondelka. Jeśli w masie pojawią się grudki - wystarczy przelać (przetrzeć) ją przez sitko.
Babeczki polać polewą karmelową i udekorować orzeszkami ziemnymi.  

wpis edytowany 2013-10-04 o godz. 19:20:00

kulinarne,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

PRZEPIS NA SZCZĘŚCIE

Prowadzony przez:
EMISIA

blog ten bedzie poswiecony kulinariom, mam nadzieje ze czytelnikom sie spodoba. zycze wszystkim zeby sprobowali moich przepisow.

O mnie

EMISIA

Na szafie od: 02-12-2008

Obserwuj

jestem mezatka z dwojak dzieci lubie gotowac i przygotowywac cos dla moich bliskich szczegolnie jak widze usmiechniete buzie dzieci.

Obserwują blog

Nikt jeszcze nie obserwuje tego bloga

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0